Cum sa faci un logo si o monograma in Adobe Photoshop

monogram-logo-final

Când este vorba despre crearea unui concept de logo, mai presus de toate te gandești la flexibilitate. Dacă în web design flexibilitatea îmbracă forma accesibilității, prin prisma unui vizitator web, în designul de identitate vizuală flexibilitatea se aplică strict proprietarului, celui care va deține conceptul. La finalul unui contract odată cu conceptul de identitate vizuală, cu logo-ul, sunt furnizate și fișierele resursă (editabile). Acestea nu sunt fișiere PNG sau JPG, indiferent de rezoluția lor. În general, aceste fișiere resursă sunt în format vectorial, .ai sau .cdr etc. Acest format face posibilă folosirea logo-ului la aproape orice dimensiune fără a-i afecta calitatea și lizibilitatea, fără margini pixelate sau difuze.

Totuși, în acest tutorial logo-ul este realizat în Adobe Photoshop și nu într-un mediu vectorial. De ce? Este un mic experiment care arată că pentru unele nevoi grafice, Adobe Photoshop poate suplini cu brio orice software de editare vectorială. Prin folosirea unor funții de bază din Adobe Photoshop poți obține aceeași flexibilitate de folosire a conceptului grafic.

Pentru exercițiu este folosită ideea unui logo realizat pentru un client cu ceva timp în urmă (numele firmei a fost schimbat). Vor fi folosite două inițiale: literele CS. Acestea vor fi stilizate pentru a forma un ceas.

Deschide un document nou cu dimensiunile 640 x 480 px. Seteaza culoarea de fond #202020. Aplica un efect „noise” cu setările din imaginea următoare:

monogram-1

Adaugă un nou layer și aplică următoarele efecte:

monogram-2

Imaginea de fundal va arăta așa:

monogram-background

Trasează 2 linii de orientare, una verticală și una orizontală, ambele poziționate la 50%.

monogram-guides

Selectează unealta „Ellipse” și desenează un cerc cu diametrul de 375px. Pentru culoare, folosește #505050.

monogram-circle

Selectează opțiunea „substract from shape area” și desenează un alt cerc cu diametrul de 319px.

monogram-circle-substract

Aliniază cercurile la centru. Pentru aceasta, folosește unealta „Path Selection” (tasta A – aceeași ca și în Adobe Illustrator), și selectează ambele cercuri în timp ce ții apăsată tasta „Shift”.

align-the-circles

Folosing unealta „Rectangle”, cu aceeași opțiune „substract” activată, desenează un drdraw a rectangle cu lățimea de 28px. Pentru a muta dreptunghiul foloseștee „Path Selection”. Asează dreptunghiul în stânga liniei de orientare (folosește funcția snap).

monogram-3

Litera „C” este gata. Pentru litera „S”, ne vom folosi de indicatoarele așezate la ora 15.00. Selectează dreptunghiul din stânga. Copy / paste (Ctrl+C / Ctrl + V). Mută noul dreptunghi la dreapta liniei de orientare. Selectează opțiunea „add to shape area”. Acest dreptunghi va indica ora fixă.

monogram-4

Copiază indicatorul și prin rotație, va fi asezat pentru a indica ora 15.00.

monogram-5

Copiază indicatorul orei 15.00. Folosind linia de orientare orizontală precum și funcția „substract”, întrerupe arcul de cerc din partea dreaptă.

monogram-6

Monograma finală:

monogram-cs

Aplică următoarele setări:

monogram-style

monogram-inner-shadow

monogram-color-effect

monogram-stroke

Imaginea finală:

cs-monogram-logo

monogram-logo-final